Winterbanden: waar en waarom verplicht?

Heb jij al plannen voor de wintersport vakantie en twijfel je of je winterbanden moet nemen? In Nederland zijn winterbanden nog niet verplicht, maar waarom kiezen toch steeds meer automobilisten voor winterbanden en wat is hier het nut van?Waarom winterbanden?

Zoals we allemaal wel weten kan het in de winter vrij gevaarlijk zijn op de weg doordat het bijvoorbeeld heeft gesneeuwd en dus vrij glad kan zijn. Voor de verkeersveiligheid in deze tijd van het jaar bieden winterbanden de oplossing. Door hun diepere en grovere profiel zorgen ze voor zowel meer grip als comfort op de weg. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar steeds meer automobilisten kiezen er wel steeds vaker voor. Maar waarom? Enerzijds speelt de verkeerveiligheid natuurlijk een rol, maar anderzijds ook de verplichting in andere Europese landen.

Verplichting winterbanden
De regels over de verplichting van winterbanden is in elk Europees land anders. In een aantal Europese landen zijn winterbanden verplicht, in sommige landen alleen in een bepaalde periode, in andere landen geeft een verkeersbord de verplichting aan en in een aantal landen geldt de winterbandenplicht alleen bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen en winterbanden
In een aantal Europese landen is het ook verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen. De verplichting verschilt per land: soms zijn sneeuwkettingen in een bepaalde periode verplicht en soms wordt het aangegeven door een verkeersbord. Als je op goede winterbanden rijdt hoef je pas sneeuwkettingen te monteren als er heel veel sneeuw ligt.

Aangepaste snelheid?
Vanzelfsprekend moet je wanneer je sneeuwkettingen om je banden hebt gemonteerd met aangepaste snelheid rijden. Maar met winterbanden kan dit ook het geval zijn. Soms worden winterbanden namelijk gemonteerd met een lagere maximumsnelheid dan de maximumsnelheid van het voertuig zelf. De maximumsnelheid wordt herkenbaar gemaakt met een snelheidssticker op het dashboard en met een snelheidssymbool op de band.

Ga dus veilig op wintersportvakantie met winterbanden, maar ook met sneeuwkettingen in de achterbak van je auto. Niet alleen nuttig voor de verkeersveiligheid, maar ook voor je eigen gemoedsrust. Je weet namelijk nooit wat je onderweg kan verwachten en je kan maar beter op alles voorbereid zijn.

Sneeuwkettingen.com
Klik op deze link: Wettelijke regels in Europa, voor meer informatie en voor een overzicht van landen met wel of geen winterbandenplicht.
Wil je meer weten over sneeuwkettingen of heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Back to top
  Loading...