sneeuwketting

Verplicht met sneeuwkettingen rijden

Als je graag op wintersport gaat is het handig om te weten in welke landen je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken. In de landen van de Europese Unie worden verschillende regels gebruikt rondom het gebruiken van sneeuwkettingen en winterbanden. Wij leggen hier per land een aantal regels uit waar je rekening mee moet houden.

Blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting
In alle landen van de Europese Unie ben je verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken als je een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting voorbij ziet komen. Het geldt hier voornamelijk met een snelheid van 50 km/h. Daarnaast moeten de sneeuwkettingen worden geplaatst op de autobanden. Als er een aanhanger achter de auto zit, is het meestal zo dat deze banden ook voorzien moeten zijn van sneeuwkettingen.

Pneus Neige Admis
Als er in Frankrijk onder het bekende blauwe sneeuwkettingenbord ‘pneus neige admis’ staat, mag je ook gebruikmaken van winterbanden. Onthoud ook dat je nu niet meer verplicht bent om een alcoholtest in de auto te hebben. Dit komt doordat de handhaving van de wet door de Franse overheid voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Geen spijkerbanden in Duitsland
In Duitsland zijn naast sneeuwkettingen ook winterbanden verplicht bij ijzel, gladheid door ijs of rijpvorming of gladheid door sneeuw. De aanbevolen profieldiepte is hierbij 4 mm. Spijkerbanden zijn in Duitsland verboden! Deze mogen alleen gebruikt worden op een afstand van 15 km van de Oostenrijkse grens. De autosnelweg is hier een uitzondering op.

Sneeuwkettingen verplicht op ijs bedekte wegen
In Oostenrijk ben je ook verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken op wegen bedekt met ijs of sneeuw. Hierbij geldt wel een uitzondering op de regel; je mag het wegdek namelijk niet beschadigen!
Bij sneeuw of ijs zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht en in de periode van 1 november t/m 15 april zijn winterbanden in heel Oostenrijk verplicht. De aanhanger hoef je niet te voorzien van winterbanden.

Fikse boete bij hinderen van verkeer
De sneeuwketting hoef je in Zwitserland alleen te gebruiken bij minstens twee aangedreven wielen. Gebruik je geen sneeuwkettingen dan moet je opletten dat je het verkeer niet hindert op zomerbanden zonder sneeuwkettingen. Doe je dit wel dan kun je een fikse boete krijgen!

Verplicht sneeuwkettingen in bepaalde periodes
Winterbanden en sneeuwkettingen zijn in Italië in bepaalde periodes en in bepaalde gebieden verplicht. Hieronder een kort overzicht: Van 15 oktober tot 30 april in Aostadal Van 1 november tot 15 april in de rest van Italië, maar voornamelijk in de provincies Mailand en Zuid-Tirol.

Assortiment
Bekijk het gehele assortiment van sneeuwkettingen op Sneeuwkettingen.com. En ben je benieuwd naar nog meer regels met betrekking tot sneeuwkettingen en winterbanden? Bekijk dan ook deze pagina voor nog meer informatie.

Back to top
  Loading...