Verplichting skihelmen: waar verplicht en voor wie?

De discussie over het wel of niet verplicht stellen van de skihelm is al jaren een “hot issue” in de Alpenlanden. Sinds de komst van de skihelm is het aantal ongevallen op de piste flink afgenomen. In bijna alle wintersportlanden is het voor kinderen al verplicht om een skihelm te dragen. Zij groeien er mee op en zullen deze dus waarschijnlijk ook blijven dragen, een goede ontwikkeling dus. Maar hoe zit het per ski land en waar is het al verplicht?Helmplicht per land

Het eerste land dat een helm verplicht stelde was Italië. Sinds 2005 is het hier voor kinderen t/m 14 jaar verplicht om een helm te dragen tijdens het skiën of snowboarden. Mochten ouders zich niet aan deze regel houden dan kunnen ze op een flinke boete van wel 150 euro rekenen. Sinds het skiseizoen van 2009/2010 is het in een aantal deelstaten van Oostenrijk ook verplicht.

Zie hieronder een overzicht van diverse wintersportlanden en de status van de skihelmplicht:

Land Leeftijd Verplicht
Frankrijk Nee
Italië kinderen t/m 14 jaar Ja
Oostenrijk (Tirol en Voralberg) Nee
Oostenrijk (Opper-Oostenrijk, Karinthië, Burgenland, Salzburg) kinderen t/m 15 jaar Ja
Zwitserland   Nee
Tsjechië   Nee
Kroatië kinderen t/m 14 jaar Ja
Slowakije kinderen t/m 14 jaar Ja


Niet verplicht, maar toch verstandig?
Ook al is het nog niet overal verplicht en al helemaal niet voor volwassenen, toch is het wellicht verstandig om een hel m te dragen tijdens het skiën. Is het niet voor je eigen veiligheid en omdat het lekker warm zit, dan is het wel om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen.
Back to top
  Loading...