Sneeuwkettingen huren of kopen: wat is de beste optie?

Tijdens de wintersportmaanden trekken we er weer massaal op uit richting de besneeuwde bergen van Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Fijn als de autoreis gezellig is en prettig verloopt. Om deze reden is het belangrijk om te weten aan welke eisen de auto moet voldoen. Niet iedereen gaat altijd even goed voorbereid op pad. Winterbanden zijn vaak nog wel het eerste waar aan wordt gedacht, maar dat dit niet altijd voldoende is om die ene besneeuwde berg op te komen, heeft het verleden wel al uitgewezen. Sneeuwkettingen zijn dan ook eigenlijk onmisbaar.

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op wegen waar zelfs winterbanden het af laten weten. Op sommige wegen in het buitenland is het zelfs verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Sneeuwkettingen zijn redelijk prijzig en om die reden kan ook worden gekozen voor huren in plaats van kopen. Tijd om eens uit te zoeken wat nu precies de beste optie is als het gaat om sneeuwkettingen: huren of toch kopen?

Het huren van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen huren is één van de mogelijkheden. Op die manier kan de auto op een ‘voordelige’ manier worden voorzien van een goede set sneeuwkettingen. De prijs van het huren is goed te overzien en de sneeuwkettingen zijn in nagenoeg alle gevallen nog ongebruikt. Hoeveel kost dat dan? Vaak slechts twee of drie euro per dag. Wat neerkomt op nog geen 25 euro voor een hele wintersportweek. Al kosten sommige sneeuwkettingensets dit ook. Het huren van sneeuwkettingen is vooral handig als een bestuurder niet regelmatig met zwaar besneeuwde, of zelfs compleet bevroren wegen te maken heeft. Gaat iemand in een jaar tijdens de koudere periodes van het jaar niet vaak naar het buitenland? Of gaat het slechts om een sporadische wintersport? Dan is het huren van een set sneeuwkettingen misschien de beste optie. Toch is het huren van sneeuwkettingen, ondanks de lage prijs, zeker niet altijd voordeliger dan het aanschaffen van een eigen set.

Waarom het kopen van sneeuwkettingen soms voordeliger is

Door de lage prijs die betaald moet worden voor het huren van sneeuwkettingen, wordt er soms aangenomen dat kopen altijd een optie is die je meer geld gaat kosten. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Sneeuwkettingen zijn in sommige gevallen al te krijgen voor dezelfde prijs als waarvoor een set gehuurd kan worden. Ook zijn er soms leuke acties verbonden aan het kopen van de kettingen. Zo werkt de ANWB met een retouractie, waarbij ongebruikte kettingen geretourneerd kunnen worden, waarbij een gedeelte van de aanschafprijs terug gevangen kan worden. Perfect als de winterbanden de besneeuwde wegen zelf wel aankonden en als de bestuurder denkt deze niet meer nodig te hebben.

Daarnaast zit er nog een voordeel aan het kopen van sneeuwkettingen ten opzichte van het huren van een set. Een set sneeuwkettingen gaat vaak lang mee en past in de meeste gevallen ook weer zonder problemen op een andere auto – afhankelijk van de banden. Ook zijn tweedehands kettingen vaak in een goede staat, al dient hier natuurlijk wel iets alerter moeten worden omgegaan met de kettingen. Bij het huren van sneeuwkettingen moet borg worden betaald, daarbij komt dat de kettingen opgehaald en teruggebracht moeten worden.

Huren of kopen: afhankelijk van de situatie

Sneeuwkettingen zijn niet altijd megaduur. Indien de kettingen waarschijnlijk echt maar een keer gebruikt zullen worden, is verkopen ook nog altijd een optie. Al kost dat ook weer moeite en kan huren de makkelijke weg bieden. Toch hangt het ook af van de banden waarom de kettingen gelegd moeten worden. Voor de ene soort is het duurder dan voor de andere. Zo zijn winterbanden voor een 4x4 vaak duurder – dit vooral ook omdat er voor alle banden sneeuwkettingen nodig zijn. Kunst om dit dan uit te zoeken en te controleren wat de beste optie is. Wel kan het zo zijn dat te huren kettingen kwalitatief beter zijn dan goedkopere te kopen opties. Hou hier dan dus ook rekening mee en zoek zelf goed uit wat de beste optie is.

Back to top
  Loading...