Leuk om te weten: hoe ontstaat sneeuw nu eigenlijk?

Je kent het wel, dat koude witte spul waar je in de winter meestal mee te maken hebt, genaamd sneeuw. Je kunt er sneeuwballen mee gooien, sneeuwpoppen mee bouwen en nog veel meer plezier mee beleven, maar hoe ontstaat sneeuw nu eigenlijk?Sneeuw ontstaat door…

Wanneer de temperatuur plotseling onder het vriespunt daalt, veranderen de waterdruppels van de wolken tot ijskristallen. Op weg naar beneden komen deze in aanraking met stofdeeltjes als zand, rook en as deeltjes die in de lucht zweven. Zo groeien de ijskristallen geleidelijk aan tot sneeuwkristallen. Deze nemen allerlei vormen aan, maar ze zijn altijd zespuntig. Wanneer het gaat waaien, plakken de sneeuwsterren op weg naar beneden aan elkaar en vormen zij samen een vlok. Deze vlokken zijn onregelmatig, groot of klein, en dwarrelen één voor één naar beneden wanneer het windstil is.

En hagel dan?
Hagelstenen zijn stukjes ijs die op zeer grote hoogte ontstaan, omdat daar de lucht erg koud is. In de zomer bijvoorbeeld, wanneer het voor een onweersbui erg warm is, dan stijgt de wind krachtig op, waardoor de wolken plotseling enorm omhoog geblazen worden. Hierdoor bevriezen de waterdruppels, welke samen klonteren en hagelstenen vormen. De grote van zo’n hagelsteen heeft te maken met hoe hoog de wolken door de wind omhoog worden geblazen: hoe hoger de wolken, hoe groter de hagelstenen.

Sneeuwkettingen.com
Mocht het nou ineens erg hard en veel gaan sneeuwen in Nederland of ga je misschien nog op wintersport, Sneeuwkettingen.com is er om jou te helpen. Heb je een vraag over sneeuwkettingen of wil je gebruik maken van de verhuur actie, neem dan gerust contact met ons op. Gegevens vind je op onze contactpagina.
Back to top
  Loading...