Welke sneeuwkettingen heb je precies nodig?

Als het winterseizoen voor de deur staat en je plannen hebt om op wintersportvakantie te gaan, zijn sneeuwkettingen een verstandige keuze. Maar waarom zijn sneeuwkettingen zo belangrijk? Een sneeuwketting is bedoeld om een kort stuk door ijzel of sneeuw te kunnen rijden. Als het in een wintersportgebied écht besneeuwd en glad is, bieden winterbanden vaak onvoldoende grip. Met sneeuwkettingen kom je dan wel verder en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan op vakantie. Sneeuwkettingen bieden de auto extra grip en veiligheid, en zorgen ervoor dat je onbezorgd op wintersportvakantie kunt gaan. Daarbij: op tal van trajecten in wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen verplicht. Via borden wordt op zulke trajecten aangegeven dat je een sneeuwketting om je banden moet leggen.

Hoe kies je een goede sneeuwketting uit?

Maar welke criteria gebruik je om een goede sneeuwketting voor jouw auto te kiezen? Natuurlijk kijk je naar de kwaliteit, maar ook naar de prijs en de functionaliteit van de sneeuwketting die je wilt kopen. Bij de beslissing voor jouw ideale sneeuwkettingen moet je in elk geval op de volgende aspecten letten:

  • Waarvoor heb je de sneeuwketting nodig? Als je op zoek bent naar een sneeuwketting die je alleen in noodgevallen nodig hebt, bijvoorbeeld incidenteel bij hevige sneeuwval, kun je het beste kiezen voor zogenoemde Noorse sneeuwsokken. Ga je echter regelmatig op wintersport, dan kun je beter voor de traditionele sneeuwketting kiezen. Deze zijn bedoeld voor mensen die regelmatig door besneeuwde bergen rijden en erg duurzaam: het metaal gaat lang mee.
  • Maak een keuze uit de twee hoofdsoorten sneeuwkettingen. Ten eerste zijn er de traditionele sneeuwkettingen met manuele spanning. Dit type sneeuwketting heeft als voordeel dat dit relatief voordelig is, alleen het nadeel is dat het aanbrengen van de sneeuwkettingen enige oefening vergt. Een tweede hoofdsoort sneeuwketting is de sneeuwketting met automatische spanning. Deze zijn erg handig in gebruik. Je kunt ze binnen een minuut monteren, maar zijn wel duurder dan manuele sneeuwkettingen. Naast metalen sneeuwkettingen zijn tegenwoordig ook textiele sneeuwkettingen beschikbaar, die echter 40 km/u als maximumsnelheid hebben, tegenover 50 km/u voor de metalen sneeuwketting.
  • Een derde aandachtspunt om goed in de gaten te houden, zijn de afmetingen van jouw sneeuwkettingen. Zorg voor heel precieze afmetingen die naadloos aansluiten op de autobanden.

Zoek jouw ideale sneeuwketting via onze sneeuwkettingzoeker

Let, voordat je de sneeuwkettingen gebruikt, op de maximumsnelheid die voor jouw sneeuwkettingen gelden. Deze staat aangegeven op de verpakking en dien je, voor het behoud van een optimale kwaliteit van jouw sneeuwketting(en), altijd aan te houden. Doorgaans is de maximumsnelheid voor metalen sneeuwkettingen 50 km/u. Gebruik een sneeuwkettingzoeker om de juiste sneeuwkettingen te vinden. Het merk Audi biedt tal van merkgerelateerde sneeuwkettingen aan, die qua maten precies zijn afgestemd op het model en de specifieke uitvoering van jouw Audi.
Back to top
  Loading...