Autoschade tijdens de wintersport

Schade aan je auto is altijd vervelend, en al zeker als je op vakantie bent. Ga je binnenkort nog naar een wintersportgebied of moet je nog terug? Dan kunnen winterse weersomstandigheden als regen, hagel, mist en sneeuw voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Een ongeluk zit dan nog meer in een klein hoekje. Wat zijn de gevaren en hoe bereid je je hier op voor?

Gevaren op de weg

Door gladheid kun je de macht over het stuur verliezen en in de berm of tegen een boom rijden. Of door slecht zicht zie je een andere auto misschien te laat en is een botsing niet meer te vermijden. Natuurlijk kan je auto ook beschadigd raken doordat een andere automobilist door het winterse weer in de problemen komt en een aanrijding veroorzaakt. Verder kan er door de extreme kou of opspattend strooizout schade aan je auto ontstaan. Dat zijn vervelende dingen, die je veel tijd kunnen kosten. Tijd die je natuurlijk liever besteedt aan skiën, snowboarden, langlaufen en genieten van de après-ski. Gelukkig kun je veel doen om de kans op schade te verminderen, zoals je goed voorbereiden. Tussen december 2017 en maart 2018 werden er zo’n 400 meer meldingen gedaan van autopech bij de ANWB tijdens de wintersport. Vooral door problemen met accu’s door de kou.

Bereid je goed voor

Als je je wintersportvakantie boekt, maak dan meteen even een afspraak bij de garage om je auto winterklaar te laten maken. Je auto krijgt dan onder meer winterbanden, die ook in Nederland handig zijn, omdat je daarmee meer grip hebt op een gladde weg. Naast winterbanden is ook een sneeuwketting onmisbaar als je veiligheid tijdens je skivakantie belangrijk vindt. Winterbanden zijn namelijk prima voor doorgaande wegen, maar rijd je in de bergen of op erg gladde of besneeuwde wegen, dan is het een ander verhaal. Dan heb je echt sneeuwkettingen nodig. Op veel plekken in wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen (net als winterbanden) verplicht, dus neem ze in ieder geval mee. Zorg verder voor koel- en ruitenvloeistof en anti-vriesmiddel die geschikt zijn voor tijdens lage temperaturen. Vastgevroren rubbers van je autodeuren kun je voorkomen door er talkpoeder of siliconenspray op te doen. Met een goede ijskrabber haal je ijs van je ruiten zonder de ramen te beschadigen.

Veilig rijden op gladde wegen

Behalve je auto voorzien van winterbanden en sneeuwkettingen, kun je nog meer doen om de kans op autoschade te beperken. Houd bijvoorbeeld extra afstand tot de auto voor je. Als die plotseling moet remmen, heb je voldoende tijd om te reageren. Haal niet even snel in en ga ook niet op het laatste moment invoegen. Beter iets later op je bestemming, dan kans op langs de weg staan met een zwaar beschadigde auto – dan kom je nog veel later. Als je geen sneeuwkettingen hebt en voor het eerst op wintersport gaat, vind je het misschien zonde van het geld om de kettingen te kopen. Maar op een slippartij of boete zit je natuurlijk niet te wachten – iets waarvoor bedragen nog hoger op kunnen lopen bij schade. Voor mensen die de sneeuwkettingen niet willen kopen is er wel een uitkomst, want je kunt sneeuwkettingen ook huren.

Schade tijdens je vakantie

Als je ondanks je voorbereidingen toch slipt of op een andere manier schade aan je auto krijgt, neem dan meteen contact op met de centrale van je autoverzekering. Het is belangrijk om voordat je naar je vakantiebestemming rijdt, te checken of je autoverzekering bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland of vervangend vervoer dekt. Breid anders de dekking van je autoverzekering uit als je hier behoefte aan hebt. Kijk ook naar de dekking die je in Nederland hebt; de vergoeding die je daarmee krijgt, geldt vaak ook in andere landen binnen Europa.

Back to top
  Loading...